Motocross – veteran

Motocross har blivit en allt mer populär sport i Sverige. Den växer snabbt i landet, detta även om man jämför med resten av världen. Sporten kan både vara perfekt som hobby och även passa för den som vill tävla. Alla kan därför välja sin nivå. Vår natur och vårt klimat i Sverige gör sporten perfekt att ägna sig åt här. Vi har backarna, vägarna och alla andra förutsättningar som krävs för att sporten ska kunna utövas. Något som har vuxit i popularitet på senaste tiden är att åka och titta på tävlingar i motocross för veterancyklar.

Motocross är en populär sport i Sverige

Motocross – historia och mästerskap

I denna text ska vi titta lite närmare på vilka tävlingar som finns att välja bland i motocross. Vi ska också lära oss mer om sporten, och även var man kan titta på de största och häftigaste tävlingar. Först ska vi ta en snabb titt på sportens överraskande långa historia. Sporten utvecklades nämligen redan år 1909 i Skottland. Sporten var till en början inte särskild välkomnad av majoriteten i samhället, detta eftersom den var så pass olik vad man tidigare hade sett i idrottsväg vid denna tid.

Sporten fick, i och med att tekniken gick framåt, mer och mer fäste i hela Storbritannien. Den växte sig sedan stark i USA, Sydamerika, Asien, Australien och resten av Europa. Idag är den största tävlingen inom sporten det prestigefulla FIM Grand Prix Motocross World Championship. Här tävlar man i kategorierna 450cc, 250cc, 650cc samt en egen kategori för damklassen. För den som tycker om motorsport är denna tävling ett måste på det årliga schemat. Det har även varit påtänkt att i framtiden införa en veteranklass bland tävlingsmomenten.

Veteraner är fortfarande aktuella

Ett annat av de allra mest berömda och viktiga mästerskapen är AMA Motocross Championship. Detta hålls varje år med början i mitten av maj. Detta mästerskap pågår hela sommaren och slutar inte förrän i augusti. Anledningen till att det tar så lång tid är att man tar sig genom hela USA. Kategorierna som man kan tävla i, i detta mästerskap är 125cc, 150–250cc och 251–450cc. Det finns även en egen klass för äldre motorcyklar som går under samlingsnamnet veteranklassen. Denna tävling är ett måste om du befinner dig i USA under sommaren.

Att vara intresserad av motocross behöver som sagt inte innebära att man vill följa de tävlingar äger rum varje år. Det kan handla lika mycket om att själv vilja köra på den nivån som passar en. Man kan också ha ett intresse som bygger på samlande av motorcyklar, eller lagning av dem. För den som är intresserade av veteraner och de lite äldre modellerna, rekommenderar vi starkt de forum som finns för detta i Sverige. Här hittar du många likasinnade entusiaster.

Skaffa en egen veteran

Det är överraskande enkelt att komma över en helt egen veteranmodell om man letar lite. Detta är mycket tack vare den historien som Sverige har haft när det gäller motorsport. Det har i detta land, ända sedan 1950-talet, funnits en kultur av motocross och annan motorsport. Många av cyklarna som användes för länge sedan är riktigt bra och välbevarade. Om du letar runt lite och kontaktar säljare på olika håll kan du också att kunna komma ner rejält i pris.